||**||Hoşqeldiniz||**||

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gençlik Forum


    Dünyanın İLKLERİ ... Şaşıracaksınız!

    S-i-l-B-a-ş-t-a-n
    S-i-l-B-a-ş-t-a-n
    Site Sahibi
    Site Sahibi


    Mesaj Sayısı : 93
    Kayıt tarihi : 11/11/09
    Yaş : 27
    Nerden : Ağrı Merkez

    Dünyanın İLKLERİ ... Şaşıracaksınız! Empty Dünyanın İLKLERİ ... Şaşıracaksınız!

    Mesaj  S-i-l-B-a-ş-t-a-n Çarş. Kas. 11, 2009 10:13 pm

    ilk ampul



    1878de Joseph Swan, elektrik ampulünü icat etti. Cam bir ampul içinde kömürleştirilmiş bir filaman vardı. Swan, ampulün içindeki havayı boşalttı. Çünkü havasız ortamda filaman yanıp tükenmiyordu.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    ilk asprin




    1829da bilim adamlarının, söğüt ağacının yaprağında bulunan 'salisin'adlı kimyasal bir maddenin ağrı kesici özelliği olduğunu keşfetmelerinden sonra Charles Frederic Gerhard bu maddeyi kullanarak 'salisilik asiti'geliştirmiştir. 1899da Alman kimyager Felix Hoffmann'ın Gerhard'ın formülünü geliştirmesi sonucunda Aspirin tıbbın hizmetine sunulmuştur.

    ---------------------------------------------------------------------------------------

    İlk asansör



    Ilk asansör düzenegini, I.Ö. 1. yüzyilda Romali mimar Vitruvius çizdi. Ingilizler 1800'lerde buhar gücüyle çalisan asansörü gelistirdiler. ABD'de ise Henry Waterman ve George H. Fox asansör üretip satmaya basladi. Türkiye'de bilinen en eski asansör, Istanbul'a bir çok yeniligi getiren Misir Hidiv ailesinden Abbas Hilmi Pasa'nin 1907'de yaptirdigi sanilan Çubuklu Kasri'nda bulunuyor.
    ---------------------------------------------------------------------------

    Ilk Atom Bombasi




    Atom bombasini ilk kez yapmayi basaran ABD, ilk atom bombasini 16 Temmuz 1945'te New Jersey eyaletindeki Alamogordo hava üssünde patlatti. Bu patlamada inanilmaz derecede kuvvetli bir isik16 km uzaklardaki daglari bile aydinlatti. Atesten bir top 12,000 metreye yükseldi.

    Ikinci Dünya Savasi'nda, savas amaciyla kullanilan ilk atom bombasi, 6 Agustos 1945'te Japonya'da Hirosima sehrine atildi. Patlamada 66,000 kisi öldü, 69,000 kisi de yaralandi. Üç gün sonra Nagasaki'ye atilan atom bombasi ise 37,000 kisiyi öldürdü, 40,000 kisiyi yaraladi.



    Atom bombasi patlatilinca, bir sarsma dalgasi meydana gelir. Bu dalganin hizi ses hizindan yüksektir. Atom bombasi, genel olarak bu sarsma dalgasinin etkisini artirmak için yerden yüksekte patlatilir. Bu dalga yere çarptiktan sonra yeniden yukari dogru siçrar. böylece asagi dogru inip çikan yeni sarsma dalgalarinin olusmasina yol açar.

    Diger yandan bombanin patladigi yerdeki hava isinir; büyük bir hizla genisleyerek bir bosluk meydana getirir. Bu boslugu doldurmak için hücum eden soguk hava, siddetli bir kasirgaya yol açar. Böylece atom bombasi, iki yönden yakici, yikici bir kuvvetle binalari devirir, canlilari öldürür.

    ------------------------------------------------------------------------

    Ilk Bilgisayarli Ayakkabi




    Adidas_1 adli bir ayakkabi çikariyor. Bu cihaz, çalistirdiginiz zaman istediginiz taban sertligini sürekli saglayan bir ayakkabi. Her adiminizda yeri ve uyguladiginiz kuvveti analiz edip, mekanizmasiyla taban sertligini ayni seviyede tutuyor. Reklamini pek sevmedim, ama ayakkabinin kendi konsepti güzel. Dünyanin ilk akilli ayakkabisi seklinde de bir sloganlari var.

    Ilk Bisiklet




    Ilk Dis Firçasi





    Bugünküne benzer kil firçalar ilk olarak 1498'de Çin'de yapildi. Firçanin killari, Sibirya ve Çin'in soguk bölgelerinde yasayan domuzdan aliniyor, bambu ve kemik sapa takiliyordu.

    Avrupa'ya ilk dis firçalari da Çin'den getirildi. Naylonun icadindan sonra 1938'de ilk naylon killi dis firçalari üretildi. Yumusak firçalarin üretimi ise 1950'lerde mümkün oldu.

    ------------------------------------------------------------------------------


    Ilk Dis Macunu





    Bilinen ilk dis macunu, eski Misirlilarin I.Ö. 2000'lerde ögütülmüs sünger tasi ve sirkeyle yaptiklari karisimdi. Romalilar ise agizlarini insan idrari ile çalkaliyorlardi. Zengin Romalilar ise kitanin en güçlü idrari olarak taninan ve Portekiz'den ithal edilen pahali macunu kullaniyorlardi. Idrar kullanimi, 18. yüzyila kadar devam etti.

    1802'de Napolili disçiler Napoli suyundaki fluoridin dislerin çürümesini engelledigini saptayinca dis macunu olarak fluorid ve bal karisimi kullanmaya basladi. Türkiye'de ise ilk dis macunu eczaci Necip Avni Akar tarafindan 1927'de kurdugu fabrikada Necip Dis Macunu adiyla üretildi.


    --------------------------------------------------------------------------------

    Ilk Dokunmatik Tuslu Cep Telefonu




    Model : Chocolate Dünyanin ilk Dokunmatik Tus Takimina Sahip Cep Telefonu
    Garanti Süresi : 2 Yil
    Konusma Süresi : 6 saat
    Standby Süresi : 200 saat

    --------------------------------------------------------------------------

    Ilk Düdüklü Tencere





    Gaz kanununu bulan ünlü fizikçi Robert Boyle'un ögrencisi Denis Papin 12 Nisan 1682'de Londra'da Royal Society'de buharli tenceresinde pisen ilk yemegi arkadaslarina yedirdi.

    Alüminyum yemek takimlarini ilk kez Napoleon Bonaparte kullanmisti. Altindan pahali olan bu takimin moda olmasiyla 1820'lerde Avrupa zenginleri altin yemek takimlarini bozarak alüminyum takimlar aldilar. Türkiye'de alüminyum kullanimi ise 1950'lerde basladi.

    --------------------------------------------------------------------------

    Ilk Elektrik






    Elektrik (1832): Elektrik, elektron akisiyla enerjinin transfer edilmesi sonucu olusur. Elektrigin M.Ö. 600'lü yillarda bilindigi, Antik Yunanistan'da kürklere amber sürülerek statik elektrik elde edildigi yazilir. Amberleri kürklere o kadar çok sürerlermis ki gözle görülen elektrik akimlari bile olusurmus. Elektrik denince akla Edison'un gelmesi ise kendisinin basarili bir halkla iliskilerci olmasindan kaynaklaniyormus sadece. Yoksa bulusta katkisi olan daha pek çok bilim adami var. Elektrikli sandalyeyi de maalesef Edison bulmuS. Laboratuvar ortaminda elektrigi ilk kez elde edebilenler ise ayni yil ayri ayri çalismalarla Michael Faraday ve Joseph Henry.

    Ilk Fosforlu Seccade




    Londra`da yasayan Soner Özenç, `Sajjadah 1426` adli pusulali bir seccade tasarladi. Seccade Mekke yönüne döndükçe fosfor desenleri parlaklasiyor.

    Ingiltere`nin baskenti Londra`da yasayan Türk tasarimci Soner Özenç, kibleyi gösteren isikli seccade tasarladi. Özenç`in `Sajjadah 1426` adini verdigi seccade, kullanicilarin deyimiyle tasarimi ve üzerinde bulunan aydinlatilmis desenlerle namaz deneyimini zenginlestirirken, kibleyi bulma sorunu da ortadan kalkiyor.







    Dijital pusulasi var
    Seccadenin ilgi çekici yanlarindan biri, bu tür tasarimlarda nadir kullanilan fosfor baski teknolojisi. Bu teknolojiyle geleneksel desenler yaratan Özenç, seccadenin içine dijital bir pusula entegre etmis. Mekke yönüne döndükçe desenlerin aydinligi artiyor.

    Özenç, "Seccadenin üzerinde bulunan desenlerle eski gelenek ve ritüelleri örnek alarak camideki atmosferi olusturmayi amaçliyoruz" diyor. `Sajjadah 1426`nin ismindeki `1426` sayisi ise Hicri takvimde `2005` yilini temsil ediyor.

    Üretimde
    Londra`da serbest tasarimcilik yapan Özenç, halen Electro Luminescent Printing teknoloji uygulamalari üzerinde çalisiyor. `Sajjadah 1426` projesi, haziranda Londra Lethaby Gallery`de, geçen ay da Londra`daki ünlü tasarim fuari Designersblock`ta sergilenmis. Uzakdogu ülkelerinden siparisler almaya baslayan Özenç, Ingiltere`de üretim için de bir firmayla anlasmis.


    İlk Fotoğraf



    Ilk fotograf, Joseph Nicephore Niepce'in penceresinden görünüm, 1827
    965-1038 Karanlik Kutuyu (Camera Obscura) ilk kullanan, ortaçagda günestutulmasi sirasinda günes isinlarini incelemek isteyen zamaninin ünlü optik bilgini Basrali el-Hasan'dir. Roger Bacon, 13.yüzyil Arap yazmalarindan ögrendigi "Karanlik Kutunun" ayrintili bir tanimini yapmis. 1460-1472 döneminde Leon Battista Alberti ve Leonardo da Vinci de Karanlik Kutu dan yararlanarak cisimlerin görüntülerini yansitmayi basarmislardir. 1553 Giovanni Battista Della Porta "Magiea Naturalis Libri IV" adli eserinde Karanlik Kutuyu etraflica anlatmistir.(Bu yüzden Karanlik Kutunun ilk mucidi sayilir) 1568'de Danillo Barbaro, karanlik kutunun isik gören deligine bir mercek yerlestirmis ve görüntü kalitesini belirgin bir biçimde artirmistir.
    ----------------------------------------------------------------------------------


    Ilk Fotoselli Taharet Muslugu



    Dünyada ve Türkiye'de bir ilk.. FOTOSELLI TAHARET MUSLUGU
    Elinizi her uzatista 10 saniye süreyle su verir ve otomatik kapanir.Maksimum hijyeni,su tasarrufu ve saglamlik.4 adet AAA kalem pille 1 yildan fazla çalisir
    ---------------------------------------------------------------


    Ilk Gözlük



    -------------------------------------------------

    Ilk Harita




    Piri Reis tarafindan çizilen Dünyanin ilk haritasi...

    -------------------------------------------------------------------

    Ilk HeykeL




    Ilk Kagit Para


    Lidyalilar zamaninda icat edilen para, ister madeni Ister banknot olsun, Insan hayatina damgasini vuran en önemli sembollerden biri.



    Para kagit icat edilmeden önce, deniz kabugundan kiymetlii metallere kadar çesitli mallar degisim araci olarak kullanildi. Tarihteki ilk madeni para basimi I.Ö. VII. yy' da Anadolu' da Lidyalilar tarafindan gerçeklestirildi. Dünyanin ilk büyük darphanesi Fatih Sultan Mehmet tarafindan Istanbul Simkeshane' de kuruldu. M.Ö. 118 yilinda deri para kullanan Çinliler, Iv 806 yilinda da ilk kagit icat parayi yaptilar Batida kagit paralarin basilmasi ve kullanilmasi 17. yy sonlarina rastliyor. Ilk kagit icat para'nin 1690' li yillarda ABD ve Ingiltere hükümetleri tarafindan basildigi ve dolasima çikarildigi, 1694 yilinda Ingiliz Merkez Bankasi ve diger ülke merkez bankalarinin kurulmasi ile de yayginlastigi biliniyor. Osmanli Imparatorlugunda ilk i kagit paralar idari, sosyal ve yasal reformlarin gündeme geldigi Tanzimat Döneminde tedavüle çikarildi. Ilk Osmanli Banknotlari Abdülmecit tarafindan 1840 yilinda "Kaime-i Nakdiye-i Mutebere" adiyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kagit", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliginde düzenlendi. Matbaada basilmayan ve elle yapilan bu paralarin her birine resmi mühür vurulurdu Osmanli Yönetimi, 1842 yilindan itibaren de matbaada para basmaya basladi. Birinci Dünya Savasi sirasinda da 1915 yilindan itibaren altin ve Alman hazine bonolarini karsilik göstererek dört yil boyunca , yedi tertipte toplam 160 milyon liranin üzerinde banknot çikartti Bu banknotlar "evrak-i nakdiye" adi altinda Türkiye Cumhuriyeti' ne intikal etti ve Cumhuriyetin ilk yillarinda kagit para bastirilma-digindan 1927 yilinin sonuna kadar tedavülde kaldi.

    ----------------------------------------------------------------

    Ilk Kibrit



    Kibrit 1809'da icat edildi; bu küçücük âlet, sadece uçlarindan biri, içinde potasyum klorat bulunan bir karisima batirilmis küçük bir kükürtlü tahta parçasindan ibaretti. Tutusturmak için yogun sülfürik aside daldirmak gerekiyordu: bu da tehlikeli ve oyalayici bir isti.

    Kullanilisi basit ilk kibrit 1831 yilinda, Dole'de, on dokuz yasindaki genç bir Fransiz ögrencisi olan Charles Sauria tarafindan gelistirildi: Sauria bu karisima, en basit sürtünmeyle alev aliveren beyaz fosfor katmayi akil etti. Daha sonra, Isveç'te, çakma yerine sürülen bir baska karisima kirmizi fosfor (beyaz fosforun tersine, zehirli degildir) katildi ve kibritin ucunda sadece potasyum klorat kaldi, böylece «Isveç» kibriti veya «güvenlik» kibriti dogdu.

    Türkiye 1929'a kadar kibriti Avrupa'dan ithal ederdi; ilk fabrika Istanbul'da Büyükdere'de kuruldu (1932). Yirmi yil devlet tekelinde tutulan kibrit yapimi isi 1952'de serbest birakildi ve bu tarihten sonra özel fabrikalar da kuruldu.

    ---------------------------------------------------------------------------------

    Ilk Klima


    Toshiba, binlerce megavatlik enerji istasyonlarindan, enerji kullaniminda en son yenilikleri ihtiva eden minyatür çip teknolojisine kadar oldukça genis ürün yelpazesi ile sanayi alaninda etkin faaliyetleri bulunan global bir kurumdur. Toshiba'nin üretim yelpazesinde endüstriyel cihazlar, ulasim, enerji istasyonlari, dayanikli tüketim mallari, bilgi ve haberlesme donanimi bulunur; birçok elektronik aygitin kullanilabilmesini saglayan yari iletken maddeler de, Toshiba'nin üretimini hizla arttirdigi ürünler arasindadir.

    Toshiba'nin tarihi ilginç, özellikli, degisik ve sürprizlidir.100 yil kadar önce pitoresk bilmecesi gibi olan Japon ünü kirilip endüstriye susamis yillara açilirken baslar. Elektrik yeni icat edilmisti ve 1899 da Japonya'da ilk olarak elektrik aydinlatma ekipmanlari yapan firma Tokyo Electric Company ismini benimsedi, yaklasik ayni tarihlerde Japonya’daki en büyük agir elektrik ekipmanlari üretimi yapan firma da Shibauro Electric Company ismini benimsedi. 1939 yilinda bu iki firma birlesti ve Tokyo Shibauro Electric Company ismi sirketin bütün dünyada ev aletlerindeki ismi olarak taninmaya baslandi. Bu iki sirketin birlesmesi ile birlikte TOSHIBA adi rumuz olarak kullanilmasina ragmen 1978 yilina kadar resmi olarak kullanilmadi.

    Bugün Toshiba Corporation, yaklasik 40 ülkede sahip oldugu 100'ün üzerindeki alt sirketini idare etmektedir,yani bu bir kenarindan herkesi etkileyebilir demektir. Halen, ileriye dönük düsünce yapisi ile yeni teknolojilere açik bir dünya firmasi olmayi sürdürmektedir.

    ------------------------------------------------------------------------------

    Ilk Kol Saati


    ilk kol saati bir pilot için tasarlanmisti...

    Fransa'da yasayan Brezilyali pilot Alberto Santos'un en büyük tutkusu uçmakti. Ancak saatle ilgili önemli bir sorunu vardi. O zamanlarda herkes köstekli saat kullaniyordu ve bu yüzden hem iki eliyle uçagi kullanip hem de cebinden çikarmasi gereken saatine bakamiyordu. Havadayken de zamani ögrenebilmek için arkadasi Louis Cartier'den yardim istedi. Cartier 1904 yilinda saat yapimcisi Edmond Jaeger'in yardimiyla ilk kol saatini hazirladi. 1906 yilinda Santos yeni bir rekor kirdigindan emin olmak için uçagindan çikarken saatine bakinca bunu gören kalabalik bu garip saati begendi ve bir anda Cartier'ye yeni saat siparisleri yagdi.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Ilk Konserve Kutusu



    Konserve ise savasa giren ordunun besin ihtiyacindan dogdu. Ünlü Fransiz komutan Napoleon, 1795'te savaslara giren ordunun besin sikintisi çekmemesi için özel bir muhafaza yöntemi gelistirecek kisiye 12.000 Frank ödül verecegini açikladi.

    Bunun üzerine çalismaya baslayan Nicolas Appert, 14 yil süren çalismalari sonunda 1809 yilinda basariya ulasti. Bazi besinleri siselere koyup agizlarini mantarla sikica kapatan Appert, bunlari su dolu bir kazanda degisik derecelerde isitarak, bugün konserve teknolojisinde kullanilan sistemin temelini atti.

    -----------------------------------------------------------------

    Ilk Kravat


    Kravat: Erkeklerin rakipsiz aksesuari kravati, Avrupa'ya Hirvat askerleri tanistirdi. 1635'de Otuz Yil Savaslari'na parali olarak katilmak üzere Fransa'ya gelen Hirvat askerleri, bütün boynu çepçevre dolandiktan sonra püsküller halinde asagi salinan ya da uçlari bir rozetle birlestirilmis boyunbaglari takiyorlardi.

    Zamanin süslü krali 14. Louis, Hirvat askerlerinin boyunbagini Fransiz monarsisinin simgesi haline getirdi. 1660'da sürgünden ülkesine dönen 2. Charles da, Fransa'nin bu yeni modasini Ingiltere'ye tanitti. Böylece kravat önce Ingiltere'ye daha sonra da Amerika'ya yayildi.

    Kravati Istanbul'da ise 1839-1861 yillari arasinda hüküm süren yenilikçi padisah Sultan Abdülmecid moda yapti.

    Ilk Kursun Kalem





    Kursun kalemin bugün bildigimiz seklini Fransiz kimyaci Nicolas Conte vermistir. Kil ve graphite karisimini yakip, tahtadan silindir çubuklar içine koyan Conte; 1795’te bu ürünün patentini almistir. Ilk kursun kalem fabrikasini ise 1861’de Eberhard Faber, New York’ta kurmustur
    --------------------------------------------------------------------------------

    Ilk Lazer





    Lazer (1960): LASER, "Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation" kelimelerinin bas harflerinden olusan bir kisaltma. Ilk kez 1917 yilinda Albert Einstein tarafindan "hayal edilmis". 1954'te "maser" denilen teknoloji bulunmus, "light" kelimesi yerine "microwave" kelimesini koyun. Lazerden tek farki görünmez olmasiymis. 1958'de "maser"in mucitleri Charles Townes ve Arthur Schawlow, görünür bir lazer üzerinde çalismislar ancak ilk optik lazer isinini yaratan kisi Theodore Maiman olmus.


    -----------------------------------------------------------------------


    Ilk Linux Tabanli 3G Cep Telefonu



    Açik kaynak isletim sistemi Linux mobil iletisim alanina giriyor. Dünyanin ilk Linux tabanli 3G cep telefonu Cannes’de tanitildi.

    -----------------------------------------------------------------

    Ilk Mikrodalga Firin




    Mikrodalga enerjiyi üreten elektrik tüpleri Ingiltere'de Sir John Randall ve Dr. H. A. Boot tarafindan 1940 yilinda icat edildi. R. Percy Spencer, 1946'da magnetron tüpünü test ederken pantolon cebindeki çikolatanin erimis oldugunu gördü. Tüpün ne kadar yakinini ne derecede isittigini misir patlatarak ölçen Spencer'in sirketi, Raytheon mikrodalga firinlar üretmeye basladi. Ilk gerçek ev modeli 1952'de üretilen mikrodalga firinlar yüksek fiyatlari nedeniyle fazla yayginlasmadi.

    --------------------------------------------------------------------

    Ilk Mikroskop






    Mikroskop (16. yy): Lensler ve büyüteçler, Antik Yunan uygarliginda bile biliniyormus. Ancak onlar bu lensleri yapmayi degil, sadece ortasi kenarlarindan daha genis kristallerin etkilerini biliyormus. 1590'da iki gözlük imalatçisi Zaccharis Janssen ve oglu Hans, bir tüpün içine dizdikleri lenslerin yakindaki bir cismi 10 kat yakina getirdiklerini fark etmis. 1700'lü yillarin basinda Anton van Leeuwenhoek, 270 kat büyüten bir mikroskop yapmis ve olaylar gelismis.

    ----------------------------------------------------------------------


    Ilk OtomobiL


    Buharla çalisan araba 1884 yilinda fransa'da yapilmis.
    degerinin 1,5-2 milyon dolar olacagi tahmin edilen araba, odun kömür ve kagit parçalari ile yakilarak çalistiriliyor ve saatte 38 mil yapiyormus.

    Ilk Penisilin





    Penisilin (1928): Penisilin'in tüm ekmegini Alexander Fleming yese de küfün antibiyotik etkisini ilk olarak 1896'da Ernest Duchesne kesfetmisti.

    Tabii bilimsel olarak; yoksa taa Mezopotamya'ya, Maya uygarliklarina dönmemiz gerek. Yani besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi olan stafilokok bakterilerinin, penicillium cinsi küfle öldürülebildigini kayda geçiren kisi Alexander Fleming'dir. Penisilinin tiptaki hayati önemi, ilk kez II. Dünya savasi sirasinda kanitlanmis.

    -------------------------------------------------------------------------

    Ilk Pil


    Günümüzde kullanilan en önemli araçlardan biri olan pil, 1800 yilinda tesadüf sonucu bulunmustur. Elektrige iliskin bilgiler, M. Ö. 600 yillarina kadar gitmekle birlikte bilimsel olarak ilk defa 17. yüzyilda ele alinmistir. Ancak 19. yüzyila kadar bilinen elektrik türü, bir kumasa sürterek elde edilen ya da yildirim elektrigi olarak bilinen statik elektriktir. 19. yüzyilda buna elektrik akimi eklenmis ve sürekli elektrik akimini mümkün kilan pil icat edilmistir. Elektrigin bu dalindaki çalismalari baslatan kisi, ünlü kurbaga deneyi ile taninan Luigi Galvani (1737–1798)’dir.



    1780 yilinda yaptigi deneylerin sonuçlarini 1791’de açiklayan Galvani, "hayvansal elektrik" teorisini ortaya atti. Bu teorisini, rast¬lanti sonucu ölü bir kurbaganin bacagindaki sinirlerin nester ile kesildiginde kasildigini gözleyerek olusturmustu. Buna göre, canlilari olusturan hücreler elektrik içermekteydi.

    1793'de Galvani'nin deneylerine devam eden Alessandra Volta (1745–1827) kurbaga bacagi kasilmalarinin farkli iki metalden kaynaklandigini bulur. Bacagin uyarilmasi, birbirine benzemeyen iki farkli metalden ve hücrelerin sivi içermesinden kaynaklaniyordu. O hâlde elektrik elde edebilmek için iki farkli metale ve siviya ihtiyaç olmaliydi. Bundan yararlanarak bakir ve çinko madenleri alarak aralarina tuzlu suya batirilmis süngerler yerlestiren Volta, elektrik akimini elde etmeyi basardi. Böylece Volta Pili adi verilen pili buldu (1800).

    Böylece Volta, Galvani'nin biyolojik deneylerinin sonucu olan Hayvansal Elektirk Teorisi’ni ortadan kaldirdi. Galvani’nin deneyleri bilim tarihinin en ilginç olaylarindan birisidir. Galvani ve Volta arkadastilar ve Galvani asla Volta’ya kuramini ortadan kaldirdigi için kin duymadi. Volta da Galvani’nin deneylerinin güzel ve sasirtici deneyler oldugunu yazmaktaydi. Çalismalarindan ötürü Napolyon onu ödüllendirdi ve Avusturya Imparatoru, onu Padua Üniversitesinde Felsefe Fakültesi Baskanligina getirdi. Ölümünden 54 yil sonra 1881’de Volt adi, elektrik gücü birimi olarak onun anisina ithafen kullanilmaya baslandi.

    -------------------------------------------------------------------


    Ilk Pilsiz Sarjsiz El Feneri




    Bir lise ögrencisinin pilsiz ve sarjsiz yanmasini sagladigi el feneri, bir sallamayla 10 saat çalisiyor.Türkiye'de ve dünyada ilk defa seri üretime geçen pilsiz ve sarjsiz el fenerinin bir ögrencinin projesi oldugunu vurgulayan satis sorumlusu Metin Yildiz, "Teknik lisede okuyan bir ögrenci, bobin arasindan geçen bir miknatis sistemiyle elektrik üretmeyi basararak el fenerinde uyguladi. Daha sonra bu projeyi Istanbul Elektrik Firmasi'na gönderdi. Burada arkadaslarimizin yaptigi çalismalar sonucu da olumlu çikti. Pil ve sarj cihazi kullanmaga gerek kalmadan hazirlanan sistemde, sadece bir kez sallamak yeterli oluyor. Bir kez salladiginiz el fenerinin elektrik enerjisi yaklasik 10 saat gidiyor" dedi.





    Almanya'da katildiklari bir fuarda bu ürünü gösterdiklerini belirten Yildiz, "Almanlar hayretler içinde kaldi ve bizden talepleri oldu. Bunu yapan bir lise ögrencisi, yani bir Türk'ün basarisidir. Simdi Istanbul Elektrik Firmasi tarafindan seri üretime geçen bu el feneri ileriki dönemlerde maden ocaklarinda kullanilan kasklara da monte edilecek. Bu sistem sayesinde pillerden olusan çevre kirliligi ortadan kalkiyor. En iyisi ise aldiginiz el fenerini ömürlük kullanabiliyorsunuz" seklinde konustu.

    ---------------------------------------------------------------------


    Ilk Plastik Para



    Avustralyali uzmanlarin kaliteli plastik para yapma çalismalari 1988 yilinda sonuç vermis, ve ilk defa bu para basilmistir.

    -----------------------------------------------------------------

    Ilk Popo Yikayan WC




    NASA'nin uzay araçlarinda bulunan tuvaletler artik günlük hayatta da kullanilmaya baslandi. Yüksek teknoloji ürünü bu kozetler Japonlar tarafindan icat edildi.
    Teknoloji klozete oturuldugunda devreye giriyor. Klozete yerlestirilen dügmelerle yikama ve kurutma komutu verilebiliyor.
    Japonya'da yaygin olarak kullanilan bu klozetler Ingiltere'de de yogun ilgi gördü. Uzmanlar tuvalet kagidi kullanilmadigi için bu tuvaletleri çevreci ilan etti.

    ------------------------------------------------------------

    Ilk Prezervatif
    Domuz barsagindan yapilan dünyanin en eski prezervatifi Avusturya'da bir müzede sergilenmeye baslandi.

    1640 yilinda yapilan ve yeniden kullanilabilir prezervatif, yaninda Latince kullanma kilavuzuyla birlikte sergilenmeye baslandi.

    Sicak süte yatiriniz

    Domuz barsagindan yapilan prezervatifin kullanma kilavuzunda, yaralanmalara yol açmamasi için kullanilmadan sicak süte yatirilmasi tavsiye ediliyor.

    -----------------------------------------------------------------

    Ilk Radyo



    Radyo (1895): Radyo, gelisimini iki bulusa borçlu: telefon ve telgraf. Bu ikisi olmasaymis radyo da olmazmis. 1860'ta Iskoç fizikçi James Clerk Maxwell, radyo dalgalarinin varligini kesfetmis. Italyan mucit Guglielmo Marconi, 1895'te ilk kez bilinçli olarak radyo dalgalari gönderip almayi basarmis. Ancak bugün modern radyonun mucidi, bir takim yasal düzenlemeler sonucu Nikola Tesla sayiliyor.

    Ilk Robot Balik




    Essex Üniversitesi'nde tasarlanan robot balik, sensörleriyle kendisini kontrol ediyor ve bir baligin hareketlerini tipatip taklit edebiliyor.

    -----------------------------------------------------------------------------

    Ilk Robot Süpürgesi



    Insan gücüne ihtiyac kalmadan temizliginizi yapacak bir robot siz uzatin ayaklarinizi dinlenin o temizligini yapar...
    ---------------------------------------------------------------------------


    Ilk Rulo TV




    Teknoloji hiz kesmiyor. Ve simdide yer kaplamayan rulo tv ...Görüntülemede "OLEDs", yani organik led teknolojisi kullanilmis gazete kagidi kalinliginda kivrilabilir ekran

    --------------------------------------------------------------


    Ilk Sampuan



    Eski Misirlilar, saçlarini sitrik asitle yikiyorlardi. Yüzyillarca evde yapilmis kokulandirilmis sitrik asit ve sabun karisimlari kullanildi. Kaynamis suda sabuna soda veya potas katarak elde edilen karisim, modern sampuanin atasiydi. Hintçede masaj yapmak anlamina gelen champo sözcügü, bu anlamiyla 1740'lardan itibaren kullanilmaya baslandi. 1890'larda Almanya'da ilk gerçek deterjan temeline dayanan sampuan üretildi ve Birinci Dünya Savasi sonunda piyasaya çikti.

    --------------------------------------------------------


    Ilk Sandwic



    Dünyanin her yerinde tüketilen sandviçi ise insanliga 1762'de kumarbaz Baron John Montagu Sandwich hediye etti.

    Kumar düskünü olan Montagu, 24 saat kumar masasindan kalkmamak için bir eliyle oynarken, bir eliyle ekmek dilimleri arasina yerlestirdigi et ve peyniri yemesiyle ün kazandi. Bu ün yiyecege Sandviç adi verilmesiyle pekisirken, bu ad da Ingiltere'den dünyaya yayildi.

    ----------------------------------------------------------------


    Ilk Sifon




    Ingiliz tip dergisi 'British Medical Journal'in okurlari arasinda yaptigi ankete göre, son 150 yilda tip dünyasinda kaydedilen en büyük ilerleme sifonun icadi. British Medical Journal, ilk yayimlandigi yildan bu yana tip dünyasinin en büyük bulusunu belirlemek için okuyucularini jüri yapti. Aralarinda bilgisayarin icat edilmesi, antibiyotigin kesfi, dogum kontrol haplari ve asilarin gelistirilmesinin de yer aldigi 15 bulus arasindan 'tip dünyasinda son 150 yilin en büyük gelismesi' halk oyuyla belirlendi.




    11 binden fazla kisinin katildigi anketin sonucunda, sifonun icadi antibiyotiklerin gelistirilmesini de geride birakarak birinci oldu. 'Hijyen konusunda devrim yaratanlar' olarak da; koleranin sudan bulastigini kanitlayan bilimadami John Snow ve 19'uncu yüzyilda bir yasayla Ingiltere'de tuvalet ihtiyacinin açik ortamda giderilmesini yasaklayan hukukçu Edwin Chadwick gösterildi. Derginin düzenledigi ankette ikinci sirada antibiyotiklerin kesfi, üçüncü sirada da anestezi yöntemi yer aldi. Asilarin gelistirilmesi dördüncü sirada yer alirken, DNA yapisinin kesfi de en büyük besinci bulus seçildi.

    Ilk Silikon Çip




    Ilk radyo ve televizyon alicilarinda, elektrik devrelerine yön vermek için lambalar kullaniliyordu. Bunlar büyük, kisa ömürlü ve pahaliya mal olduklarindan, ABD'de Bell Telephone Laboratories adli sirkette çalisan bilim adamlari, 1947'de ayni isi görecek, ama daha küçük, daha ucuz ve daha güvenli olan transistörü icat ettiler. Uzay araçlarinin ortaya çikmasiyla, daha küçük parçalara gerek duyuldu ve 1960'larin sonuna dogru transistörler ile öbür elektronik parçalari, yalnizca 5 milimetrekare büyüklügündeki silikon çiplerine sikistirma yolu bulundu. Çok geçmeden baska birçok alanda da kullanilmaya baslanan bu çipler, bulasik makinesinden kameraya kadar birçok esyada, eski mekanik kontrol düzeneklerinin yerini aldi. Bilgisayarlarda çok yer tutan elektronik devreler de yerini çiplere birakti. Eskiden bütün bir odayi kaplayan bilgisayar, bir masaya koyulacak bir kasanin içine yerlestirilebilecek duruma geldi ve oyunlardan devlet islerini yürütmeye kadar, hemen her alanda bilgisayarlarin kullanilmaya baslamasiyla, bilgi teknolojisinde bir devrim sürecine girildi.

    -----------------------------------------------------------------------------

    Ilk Sinema






    "Görüs algisinin sürmesi" ya da "agtabakasi izlenimi" denen olgu ilk olarak 1824'te, Ingiliz hekim P. M. Roget tarafindan açiklandi. Roget bir nesnenin birbirine yakin ardisik konumlarini gösteren resimlerin hizla gözün önünden geçirilmesi sirasinda, gözün bunlari hareket eden tek bir nesne gibi gördügünü belirledi. Bu yanilsamadan yararlanilarak bir dizi durgun görüntüyle hareketli bir görüntünün yaratilabileceginin anlasilmasi çok zaman almadi ve sonraki 10 yil içinde, dünyanin her yaninda bilim adamlari, bunu saglayacak çesitli aygitlar gelistirmeye koyuldular. Söz konusu makinelerin çogu, garip yeniliklerin ya da oyuncaklarin ötesine geçemediyse de, slayt projektörlerinde kullanilan aydinlatma sistemlerinin kusursuzlastirilmasiyla ve fotografçiligin gelismesiyle birlikte, sinema teknolojisinin ilerlemesine önemli katkida bulundu. Halka açik ilk basarili film gösterisi 1895'te Auguste ve Louis Lumiere adli Fransiz kardeslerin gelistirdikleri sinematografla gerçeklestirildi. Görüntüleri bir selüloyit seridine kaydeden sinematograf, hem kamera, hem de gösterici aygit islevi görmekteydi.

    ----------------------------------------------------------------

    Ilk Sisirilebilen Hoparlor




    Cebob Inflatabel Pop Dual Speaker
    Portatifligi ilginç bir sekilde sunan ve
    çikis gücü 10watt olan bir ürün.
    Dizüstü sistemlerde müzik keyfi yasamak isteyenler için tasarlanmis.
    Bu ürün 35 Euro luk satis fiyatina sahip.
    Dahili yükselteç ve ses kontrol dügmeleri de üzerinde mevcut
    Sisirip sisirip kullanirsiniz artik.

    -----------------------------------------------------------


    Ilk Sütyen




    Her sey Mary Phelps Jacob'un 1913'te yeni aldigi elbiseyle korsesi uymadigi için hizmetçisi Marie ile diktigi ilk sütyenle basladi. Bir kaç arkadasina yeni icadindan hediye eden Jacob, bunun büyük ilgi görmesi üzerine 1914 yilinda icadinin patentini aldi. Elde birkaç yüz sütyen üreten Jacob, pazarlama sorunlarini asamayinca patentini 1500 dolara Warner Kardesler Korsa Sirketi'ne satti.

    Türkiye'ye sütyenler 1960'li yillardan itibaren Avrupa'da çalisan isçiler tarafindan getirildi ve önce Amerikan pazarlarinda satildi. Ithali yasak oldugu için sütyenler ülkeye kaçak sokuluyordu. Ilk Alman ürünlerinden sonra 1970'li yillarda Amerikan patentiyle üretim basladi.

    --------------------------------------------------------------------

    Ilk Tarih Hatirlatan Yüzük



    Yeni çikacak bu yüzükler sayesinde, dogum günlerini, evlilik yildönümlerini unutmayacaksiniz. Son 24 saat içinde her saat, parmaginizi 10 saniye boyunca 120F(48ºC) isi verecek ve bunu her saatte tekrar edecek..

    -------------------------------------------------------------------------


    Ilk Tebrik Karti



    Yilbasinda basilmis tebrik karti gönderme gelenegi 1843'te Londra'da basladi. Önce, elle yapilmis kartlari elden vermek, daha sonra ise postayla göndermek adet oldu.

    Ingiliz isadami Sir Hery Cola, zamanin ünlü sanatçisi John Calcott Horsley'e ilk karti çizdirerek dostlarina göndermek üzere bin adet bastirdi.

    Osmanli toplumu önce levantenlerle tebrik kartini tanidi ve 1895'lerden itibaren dini bayramlarda özellikle Istanbul manzarali kartlar kullanilmaya baslandi.

    -------------------------------------------------------------------
    Ilk Teleskop







    Teleskop (1608): Cam, M.Ö. 3500 gibi bulunmus ama lens haline gelmesi için 5000 sene geçmesi gerekmis. Hans Lippershey, ilk lensi 1600'lü yillarin basinda yapmis. Aslinda dogruyu söyleyelim, mikroskopta da okudugunuz gibi çok önceleri de lensler yapiliyormus ama nedense tarihe adini o yazdirmis. Teleskop ise 1609'da, ünlü Italyan bilim adami Galileo Galilei tarafindan icat edilmis. Bu teleskop cisimleri 30 kat büyütebiliyormus. Aynalarla isigi toplayarak daha performansli bir teleskobu bulan kisi ise 1704'de Isaac Newton olmus.

    Ilk Televizyon




    ---------------------------------------------

    Ilk Trafik Lambasi


    Kirmizi ve yesil isikli trafik lambasi ilk kez 1868 yilinda, Londra'da kullanildi. Henüz motorlu araçlarin icat edilmedigi o tarihte, at arabalarinin yogun oldugu bazi caddelerde, gaz lambasi ile trafigin düzenlenmesine çalisilmisti. Daha sonralari, 1920'de ABD'nin Detroit Kenti'nde demiryolu sinyalizasyon sisteminden esinlenen bir trafik lambasi kullanildi.

    Günümüzde kullanilan trafik lambasinin patenti ise ABD'li Garrett Augustus Morgan'a aittir. Morgan, bulusunun patentini 23 Kasim 1923 tarihinde Cleveland'de aldi ve bulusunu bir süre sonra General Electric'e satti.

    -----------------------------------------------------------

    Ilk Tükenmez Kalem

    Yazimin basinda tükenmez kalemin ilk modelinin 1880’li yillarda ortaya çiktigindan bahsetmistim. Amerikali derici John Loud hayvan derilerini isaretlemek için, yuvarlak top uçlu bir kalem yapar ve bunun patentini alir. Yalniz bu modelin üretimi o zamanlar gerçeklesmez. Çünkü o yillarin teknik imkanlari seri sekilde imalata elverisli degildi. Ayni zamanda hem uzun süre dayanabilecek, hem de çikis deligini tikamayacak yogunlukta bir mürekkep mevcut degildi.
    Yaklasik elli yil sonra 1935 yilinda Macar Ladislas Biro ve kardesi Georg, Loud’ un kaleminin daha gelismisini üretirler. Bu kalemin mürekkebi daha iyi ve daha kullanisliydi. 1943 yilina gelindiginde Biro kardesler tükenmez kalemin patentini Avrupa Patent Bürosundan aldilar ve ilk ticari modelleri Biro Pen ‘leri ürettiler. Daha sonra Ingiliz hükümeti tarafindan haklari satin alinan patentli Biro kalemleri, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafindan Kullanilmaya baslandi. Bu kalem uçak mürettebati tarafindan yüksek irtifalarda basinç degisiklerinde bile kullanilabiliyordu. Halbuki dolmakalemin mürekkep akitma gibi bir problemi vardi.
    1945 yilinda Milton Reynolds tükenmez kalemi, Amerika’ya tanitti. O zamanlar tabi ki çok pahaliydi. Tanesi yaklasik 10 Dolara satilmisti.
    1950 yilinda ise Fransiz Marcel Bich tükenmez kalemin maliyetlerini asiri derecede düsürerek BIC markasi adi altinda Avrupa’da satisa sundu. BIC marka kalemler yaklasik on yil sonra Amerikan pazarina girdi.

    ----------------------------------------------------------------


    Ilk Uçus






    Insan yapimi bir araçla uçan ilk yaratiklar, bir yavru horoz, bir ördek ve bir koyundu: Eylül 1783'te Fransiz Montgolfier kardeslerin yaptiklari, sicak havayla dolu bir balon içinde uçuruldular. Hayvanlarin güvenli biçimde karaya inmeleri üstüne, iki kardes, Paris göklerinde 25 dakikalik bir uçus için Pilatre de Rozier ve Marki d'Arlandes adli arkadaslarini yüreklendirdiler. Motorlu araçli uçusun ilk öncüleri arasinda yer alan Ingiliz William Henson ve John ******fellow, 1840'larda buhar makinesiyle çalisan, günümüzün uçaklarinin birçok özelligini tasiyan bir model uçak yaptilar (bu aracin uçup uçamadigi bilinmemekle birlikte, agir yükü ve makinesinin düsük gücü nedeniyle basarisizliga ugramis olmasi yüksek bir olasiliktir). Tam boy bir uçakla motorlu ve güdümlü uçusu ilk kez Amerikali Wright kardesler basardilar. 1903'te yaptiklari Flyer adli uçak, hafif bir benzin motoruyla çalisiyordu.



    ----------------------------------------------------------------



    Ilk Usb'den Sarjli Pil




    Artik yaninizda sarj cihazi tasimaya gerek yok. USB portunu kullanacak bir bilgisayar yeterli. Tak sarj olsun
    ---------------------------------------------------------

    Ilk Yatakodasi



    Yatak odasi ilk kez I.Ö. 3500'lerde Sümer saraylarinda ortaya çikti. Buna göre, yatak odasi ve yatak, evin reisine aitti. Yayli yataklar 18. yüzyilda Ingiltere'de üretilmeye baslamissa da silindir biçimindeki yaylar sorun yarattigi gibi el yapimi bu yataklar pahali oldugu için belirli oteller disinda 1920'lere kadar fazla kullanilmadi.
    ----------------------------------------------------------------------

    Ilk Zaman Ölçme





    Zamani ögrenmek, insanlarin topragi ekip biçmeye baslamalariyla önem kazandi. Ama zamani daha dogru belirlemeye yönelik ilk adim, günümüzden 3.000 yil kadar önce, eski Misirli gökbilimcilerin Günes'in gökyüzündeki düzenli hareketinden yararlanarak gelistirdikleri sistemle atildi. Misirlilarin "gölge saati", bir tür günes kadraniydi ve isaretli yerlere düsen gölgenin konumuna göre zamani gösteriyordu. Zamani belirlemeyi saglayan öbür ilkel düzeneklerse, bir mumun düzenli yanisina ya da suyun küçük bir delikten akisina dayaniyordu. Ilk mekanik saatler, bir kadran çevresinde bir kolun dönmesini düzenleyen metal bir çubugun düzenli salinimindan yararlanma ilkesine göre çalisirken, daha sonralari ileri geri giden sarkaçlar kullanilmaya baslandi. Esapman denen bir düzenek, bu düzenli hareketin, kollari ilerleten disli çarklara iletilmesini sagliyordu.

    İlk Fotoğraf

    İlk fotograf, Joseph Nicephore Niepce'in penceresinden görünüm, 1827
    965-1038 Karanlık Kutuyu (Camera Obscura) ilk kullanan, ortaçağda güneştutulması sırasında güneş ışınlarını incelemek isteyen zamanının ünlü optik bilgini Basralı el-Hasan'dır. Roger Bacon, 13.yüzyıl Arap yazmalarından öğrendiği "Karanlık Kutunun" ayrıntılı bir tanımını yapmış. 1460-1472 döneminde Leon Battista Alberti ve Leonardo da Vinci de Karanlık Kutu dan yararlanarak cisimlerin görüntülerini yansıtmayı başarmışlardır. 1553 Giovanni Battista Della Porta "Magiea Naturalis Libri IV" adlı eserinde Karanlık Kutuyu etraflıca anlatmıştır.(Bu yüzden Karanlık Kutunun ilk mucidi sayılır) 1568'de Danillo Barbaro, karanlık kutunun ışık gören deliğine bir mercek yerleştirmiş ve görüntü kalitesini belirgin bir biçimde artırmıştır.




    İlk Yol Bilgisayarı

    Yol bilgisayarı, Küresel Konumlandırma Dizgesini (GPS) kullanarak yol bulmaya yarayan aygıtır. Belleğineki haritayı kullanarak otomobilin sürücüsüne kılavuzluk yapar.

    İlk yol bilgisayarını hangi kuruluşun yaptığı tartışmalıdır. Honda 1983'de bulduğunu öne sürdüğü yol bilgisayarını, 1990 yılı yapımı Acura Legend modeli ile kullanıma sürmüştür. Analog olan bu aygıt, küresel konumlandırma dizgesi kapsamı o yıllarda kısıtlı olduğu için, konum belirlemede ivme ölçme yöntemini kullanmıştır. Pioneer ise küresel konumlandırma dizgesi tabanlı ilk yol bilgisayarını 1990 yılında bulduğunu öne sürmektedir.

      Forum Saati C.tesi Kas. 23, 2024 10:27 pm